Sunday, December 7, 2014

ÕUDNE EESTI 
Koostanud Indrek Hargla

"Õhk täis on kirge" Friedebert Tuglas 
See oli esimene lugu, mille raamatu sisukorrast lugemiseks valisin. Kuna paljud kohad loost olid täis fantaasiat, ei tundunud mulle mitte üks raas, et tegemist oleks õudusjutuga. Näiteks inimeste pead, mis ringi lendasid ning ründasid rikast ratsanikku, kes peavarju otsima oli tulnud.

"Kojutulek" Liisi Ojamaa 
Lugu jutustas loo ühe tüdruku reede õhtust. Kuidas ta läks sõbra poole, kus teised teda juba ootasid. Mängiti kaarte ja räägiti oma muredest. Siis saabud Tom koju, tädi matustelt. Terve õhtu nuttis tädi taga, kuni lõpuks tädi vaim ta korterit külastas. Alguses mainitud tüdruk põgenes akna kaudu ning järgmine asi, mida ta mäletas oli hommikune trammisõit.

"Ohvrid" Jaan oks 
Loos jutustati vanst nõiamoorist, kes kraavides marju korjab, elab sügaval metsas, eelmal teistest inimestest. Lähedal olevast külast kaob tihti mõni noormees, kes välja on läinud. Teda ei leita ning külarahvas usub, et inimröövide taga on just see vanamoor, kes viivat noormehed oma tütrele.

"Surm" Ritchard Roht 
Seda lugu mäletan ma ähmaselt. Arvatavasti sain peategelane kokku surmaga, mille kuju ja olekut on keeruline kirjeldada. Surm tuleb siis, kui on õige aeg, kui see soovib end meile ilmutada.

"Autokrati ebaõnn" Lew R. Berg
Olen kuulnud, et paljud inimesed peale minu näevad samuti vahel unenägusid, millest väikese osa tulevikus läbi elavad. Näiteks mõni olukord või lause kellegi poolt öeldud jne. Arvan, et just see lugu meenutas tõelist õudusjuttu, nendest teostest, mida lugesin. Minu arvates teeb tavalisest jutustavast loost õudusjutu reaalsus. Kui inimesed ja nende teod on võimalikud juhtuma ka meie elus, siis suudan ma mõelda, et sellise teo täide viimiseks peab too isik oleka südametu, armetu arkpüks, kes lahendab probleeme läbi jõhkra vägivalla. 
See lugu jutustas vargast, kes näppas lukustamata autodest pisiasju, mille eest raha sai. Üks õhtu jäi ta politseinikele vahele, kelle eest ta kõigepealt põgenes, kuid see ei õnnestunud. Mees visati politseinike auto pagasiruumi ning peale mõnda aega sõitu tõmmati ta taas õue. Politseinikud olid järsult oma välimust muutunud. Verised ja katkiste riietega. Autovarga karjumise eest tõmmati tal kõrisõlm kurgust... jne jne. 
Tuli välja, et see kõik oli vaid uni, mida varas nägi. Järgmine hetk tungis unenägu ta ellu. Politseinikud olid ukse taga, helistasid kella ning nõudsid ukseavamist.

"Surnu pärandus" Aleksander Tassa 
Selles loos oli mehe salajane hobi mürgiseid usse koguda. Ning lõpuks tappis usside mürk inimese. 

"Uisomäe" Mario Kivistik 
Selle loo juures oli suur pluss teose pikkus. Üks pikemaid lugustd raamatus "Õudne Eesti". Tegevuskäigu areng ja pinge tõus oli märgatavalt hästi teostatud. Ka selles loos oli omajagu reaalsust mängus, mis kogu jutu minu jaoks huvitavaks muutis. Selles teoses tõsteti esile maja pärandus emalt tütrele. Ning tütar hoidis lubadust, ei müünud Uisomäe maja ning lõpuks ise sinna suri.

No comments:

Post a Comment